Seznam alergenů
Dne 13. prosince 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Podle něho se musí každý spotřebitel dozvědět, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují alergeny, jejichž seznam je v nařízení uveden. Každý členský stát si pak může rozhodnout o konkrétních způsobech, jakými o tom bude spotřebitel informován.
Nařízení č. 1169/2011 uvádí tento seznam alergenů:
- 1 - obiloviny obsahující lepek
- 2 - korýši a výrobky z nich
- 3 - vejce a výrobky z nich
- 4 - ryby a výrobky z nich
- 5 - jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6 - sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7 - mléko a výrobky z něj
- 8 - suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9 - celer a výrobky z nich
- 10 - hořčice a výrobky z ní
- 11 - sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12 - oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13 - vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
- 14 - měkkýši a výrobky z nich
Čísla alergenů budou uvedena jak na stránkách školy v sekci školní jídelna-jídelní lístek, tak na každém jídelním lístku pro informaci strávníků v jídelně.